Chardonnay
Je bledozelenkavej farby s iskrivým zelenkavožltým odtieňom. Disponuje výraznejšou ovocnou arómou. Jemná medová vôňa pripomína kvietky agátu. Vo vôni môžete nájsť tóny citrusového ovocia, banánu, med, oriešky, jablká. Často vonia po ananáse i mangu. Príjemné kyselinky a tóny pripomínajúce limetky sú v chuti doplnené kvetinovo-ovocnými tónmi. Chuť je korenistejšia, plná a extraktívna. Prekvapí aj jemnou vanilkovou chuťou a dochuťou po karameli. Na Slovensku často dosahuje ľahký buket. Je to taktiež plnšie, extraktívnejšie víno, mimoriadne akostné s dlhou perzistenciou vône i chuti. Kvôli vyššiemu obsahu trieslovín sa hodí i na barikovanie. Prítomnosť „bariku“ neunavuje, po prehltnutí nadobúda plnší, vášnivejší charakter. Víno tak naberá iný rozmer. A vtedy sa z neho stáva skutočná delikatesa. Chardonnay dáva víno vynikajúcej kvality, vhodné na uchovávanie a patrí k najznámejším najmä na západnej pologuli. Fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí od 2 do 5 rokov v prípade akostného vína a od 4 do15 rokov v prípade prívlastkových vín. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Gastrokombinácia: Chardonnay je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam, dezertom, k zeleninovým jedlám, k hydine, bielemu mäsu. Hodí sa aj k šalátovým predjedlám, prírodnej úprave kuracieho mäsa, k cestovinám. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam, k údenému mäsu.
Kategória: | BIELE VÍNA |
---|---|
Hmotnosť: | 1.5 kg |